Fabrika duvana ulazi u dokapitalizaciju

Bez autora
Jul 22 2012

Savjet za privatizaciju RS razmatrao je jučer na sjednici informaciju o statusu banjalučke Fabrike duvana i predložio da Vlada RS formira komisiju za pregovore s rukovodstvom ovog preduzeća. Cilj je, kako je saopćeno nakon sjednice, da se razmotre mogućnosti zajedničkog kapitalnog jačanja fabrike, njene stabilizacije i očuvanja radnih mjesta. Na sjednici je najviše razgovarano o mogućnosti da Fabrika duvana uđe u dokapitalizaciju. Najvažnije je da preduzeće "po svaku cijenu nastavi da radi". Predstavnici sindikata u fabrici također se zalažu da se nastavi proces proizvodnje i ispoštuju radnička prava. S druge strane, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Miroslav Milovanović naglasio je da je interes Vlade RS dvostran - očuvanje ciklusa proizvodnje u Fabrici i postojećeg broja radnika.

Fabrika duvana ulazi u dokapitalizacijuSavjet za privatizaciju RS razmatrao je jučer na sjednici informaciju o statusu banjalučke Fabrike duvana i predložio da Vlada RS formira komisiju za pregovore s rukovodstvom ovog preduzeća.

Očuvanje mjesta

Cilj je, kako je saopćeno nakon sjednice, da se razmotre mogućnosti zajedničkog kapitalnog jačanja fabrike, njene stabilizacije i očuvanja radnih mjesta.

Kako "Dnevni avaz" saznaje, na sjednici je najviše razgovarano o mogućnosti da Fabrika duvana uđe u dokapitalizaciju.

Ovo je potvrdio i predsjednik Konfederacije sindikata RS Obrad Belenzada, koji je u izjavi za naš list kazao da je najvažnije da preduzeće "po svaku cijenu nastavi da radi".

Predstavnici sindikata u fabrici također se zalažu da se nastavi proces proizvodnje i ispoštuju radnička prava.

Interes Vlade RS

- Mi samo insistiramo na tome da radimo. Ako se proces proizvodnje jednom ugasi, nikada se više neće pokrenuti - kazao je Miroslav Marinković, predsjednik Sindikata Fabrike duvana Banja Luka.

S druge strane, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Miroslav Milovanović naglasio je da je interes Vlade RS dvostran - očuvanje ciklusa proizvodnje u Fabrici i postojećeg broja radnika.

Antonić ponudio raskid ugovora

Nebojša Antonić, u čijem je vlasništvu Fabrika duvana Banja Luka, ponudio je ranije Vladi RS sporazumni raskid ugovora kako bi bila spašena radna mjesta.

"Antonić trejd" kupio je u septembru 2006. godine 55 posto državnog kapitala u Fabrici duvana Banja Luka za 2,1 milion KM.

Prošle godine Antonić je uhapšen zbog nezakonitih radnji, što je značajno narušilo kredibilitet ovog preduzeća.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik